Любовта е живот за другите

Любовта е живот за другите
Какво е любовта, каква е истинската любов: Любовта е живот за другите
Каква е истинската любов? Тя е вечна, непроменлива, но също така и всеотдайна, саможертвена и безусловна. Ако любовта е временна, значи не е истинска. Егоистичната любов отслабва с времето, но истинската безусловна любов се засилва все повече и повече.

Защо е така? Учителят Мун ни учи, че за да се засилва любовта трябва да даваме и да забравяме, какво сме дали. Когато забравим сърцето ни е свободно да дава отново и отново. Ако безусловно даваме и инвестираме за партньора си любовта неизменно ще се увеличава.

Но ако започнем да изчисляваме, колко сме дали и колко ни се връща, сърцето ни се блокира и любовта намалява. Ако всеки от партньорите е центриран повече на себе си и своите желания, тогава любовта е  обречена да изчезне. Ако пресмятаме колко сме получили и колко трябва да дадем, взаимоотношенията са обречени.

Трябва да разберем, че радоста идва от живота за другите. Животът за по-висша цел е смисълът на живота и основно качество на любовта. Когато безусловно живеем един за друг ние ставаме едно цяло в красива хармония. Пример за това са Благословенните от учителя Мун милионни семейства, които се радват на пълно взаимно доверие.

Любовта е тази която ни свързва, за да създадем нещо по-висше. Нашата стойност се определя от степента до която живеем за другите. Ако живеем егоистичен живот, само за себе си, то и нашата стойност се ограничава до нас самите. Когато живеем за семейството, ние имаме стойност за него.
"Нека илюстрираме това с един пример. Днес науката гласи, че атомите са изградени от елементарни частици, които са съставени от енергия. Наблюдавайки целта на съществуването на отделните въплъщения на истината на различни нива, можем да разберем, че енергията съществува, за да образува елементарните частици. Елементарните частици, от своя страна, съществува, за да се образува атоми, атомите - за да образуват молекули, молекулите - за формирането на всяка материя, както и цялата материя, за да формират цялата вселена." Принципи на Творението (стар Английски превод)
По подобен начин Учителят Мун ни учи, че индивида трябва да живее за семейството, семейството за обществовто, обществото за нацията, нацията за света, а света за космоса (физическия и духовния свят заедно). Едва тогава можем да кажем, че живеем за Бог. Едва тогава ставаме истински, достойни деца на нашия Небесен Родител. Затова Исус казва на учениците си, че най-висш измежду тях е този, който служи най-много на другите. Затова Исус учи, че ако търсим лично спасение ще изгубим живота си, но ако се жертваме за изпълнението на Божия идеал ще получим вечен живот (спасение).

Какви трябва да са тогава взаимоотношенията между религиите. Стойността на всяка религия пред Бог се определя от степента до която тя живее за другите религии и за благото на света. Същото се отнася и за различните области на науката, както и всички други области на човешкия живот.

Обществото трябва да е структурирано по модела на семейството. Управниците са като родителтие, които трябва да са готови да жертват личните облаги за благото на обществото, така както родителят е готов да се жертва безусловно за децата си. В такъв свят не би имало разделение на бедни и богати, понеже всички сме като братя и сестри. В кое нормално семейство биха наблюдавали безучастно един от братята си да умира от глад, докато те тънат в разкош. В кое нормално семейство родителят (управниците) би краднал от собствените си деца (народа), за да постигне лични богатства.

Когато разберем, че човечеството е като едно световно семейство, осъзнаваме колко убъркан е съвременния свят. Този свят на корупция, кражби, лъжи, насилие, войни и злоупотреби няма нищо общо с Божия идеал. Това е светът резултат от егоизма; свят където всеки живее за себе си, а всички страдат от това. Това е Адът на земята.

Семейството е училището на любовта, а най-добрият пирмер за истинска любов е любовта на родителя към детето:
„Откриваме я в радостното и любещо сърце на майката, която люлее бебето в ръцете си и го кърми. Истинската любов е жертвоготовна любов както при предания син, чието най-голямо удовлетворение е да помага на своите родители. Когато сме свързани в едно чрез истинската любов, можем да бъдем заедно завинаги, като непрестанно се радваме на взаимната си компания. Истинската любов привлича всички неща във Вселената към нас, дори Бог ще дойде и ще обитава в нас.“ – Сан Мьон Мун
Но за да развием сърцата си до тази родителска, безкористна и всеотдайна любов, ние първо развиваме „Детската любов“ получавайки от нашите родители. След това развиваме „Братско-сестринската любов“, научавайки се да изпитваме радост като споделяме. Тези два типа любов са основата на която можем да създадем стабилна и щастлива „Съпружеска любов“. Затова последователите на преподобния Мун говорят за „Четирите Свери на Сърцето“ които трябва да се усъвършенстват в семейството, за да може Божията истинска любов да го изпълни.
В заключение ще кажа, че истинското щастие идва, когато живеем за другите. Родителят е щастлив и се привързва още повече към детето, колкото повече живее и се жертва за него. Радостта когато видиш своя обект на любовта щастлив е хиляди пъти по-голяма от егоистичната радост. Тези учения на преподобния Мун са ключови за изграждането на един нов, прекрасен свят на истинска любов.

Ян и ин: Или Ин и Янг -
Принципното обяснение
 
Сърцето на Бог 
Субект-партньор и обект-партньор 
Защо Небестното царство
започва от едно малко семенце
 

Какво е любовта, каква е истинската любов: Любовта е живот за другите

1 comment:

  1. Да, вие също можете да имате щастлив дом 🏡!

    Казвам се Малвис, жена ми ме напусна една вечер с 2-годишната ми дъщеря и това донесе най-лошия кошмар в живота ми, бях отделен от тях в продължение на 6 месеца! но съм толкова благодарен за помощта на страхотния д-р Бен, който използва страхотни сили, за да върне жена ми и дъщеря ми в къщата ми и по-любящи от всякога!! Толкова съм щастлив, че семейството ми отново е заедно! свържете се с него на whatsapp +18287990994
    и можете да се свържете с него и на страницата му във фейсбук 👇 👇
    https://www.facebook.com/Drbenherbal

    ReplyDelete